* Vianova

The client wanted a holiday home with character in the mountains and found a property with a lot spatial potential to realize this dream. Situated in the top of this historical building from 1882, the space on first sight was very small and claustrophobic. We immediately knew we had to unfold it in three dimensions, to bring out its full size.
Besides opening up the hidden roof, the main concept was to find a mix between traditional and contemporary styles, and make these two go hand in hand. By showing the pitched roof, the structure was brought out and the spaces become large and lofty.

We preserved some of the historically valuable wooden paneling in the new spaces and by doing so, provided a window into the history of the building and made a liaison with the traditional Graubündner building style. We picked up on this tradition, by reinventing the paneling and creating a new layer that defines the living areas, draped in a more traditional color. The white roof sits on top of this layer as a mountain peak, and is therefore light and dynamic. There are continuous views from all sides inside the building and through the skylights one can see the Flimserstein. This new home is ready to welcome its guests and enjoy their stay the best way possible...

* Praval

This alpine getaway is exactly made for escaping the daily hectic. From the moment you step into this space, the mood is set. You have arrived in the alps. A wooden framework of natural oak will receive you, and lead you onwards to discover your stay. On your way, beyond turning points, behind hidden doors and hallways, you will find various spaces which each offers a different perspective. As in the mountains, views change often depending on your location. This cabin lets you discover itself in similar ways.

Like a tree, letting its roots connect to its surroundings by getting a solid grip below surface, the main wooden gure seeks its way into its new environment. Light appears from various slits and brightens up all the spaces, each in their unique way. It creates a special atmosphere or emphasises the carved out directing angles. In between, rock formations alternate the woodwork, housing in their turn water and re, as they tend to do in nature.

* House K

Initially the apartment was a really common space, with a long tiny corridor lining up all the rooms, closing them very much. The aim was to create a big and light feel inside this compact space. By opening up the kitchen to the living room, one large space emerges, revealing the view towards the lake.

A wooden block, bringing all functional spaces together (storage and bedrooms), was inserted in the existing structure. This is the backbone of the apartment, connecting the front to the back. It develops itself like a sculpture and strongly contrasts with the surrounding white walls. Guided by indirect light carved into the wood, the inhabitants find their way intuitively throughout the different spaces.

An ensuite bathroom featuring a sliding door and a wider opening to the master bedroom increases the exchange between both spaces. The view to the garden runs along the 3 facades like a green frame contrasting with the white and bright atmosphere of the rooms.

* Penthouse M

the first time the young couple walked into their newly revamped apartment they had quite a surprise, we were happy they had it. 160 m2 in the heart of brussels. by stripping the existing structure down to its essentials, the space opened itself up nicely into various lounges organised around two boxes. The private areas are in the back and at the entrance you find a public area displaying a breathtaking view over the entire city.

* house DU

refurbishment of a house in tervuren. the stairway was demolished and a few minor low cost adjustments made to the interior. the space created is open and dynamic.

* six sweet

what to do with your attic when the kids leave the house and you have many empty rooms and not enough space. you build 6 suites.

* white house

a lawyer wanted to restyle her practice. we gave her some tips and the rest she did herself. now she says she’ll have to restyle some more because her clients are upgrading.


Jan Kuba Architecture & Interior was founded in 2016 by Jan Kubasiewicz in Zurich, Switzerland. The brand stands for durable, innovative and individual design solutions, with a strong lean towards a total concept. All the projects have been realized in collaboration with his wife, Sheida Vahedi.

Jan was born in Belgium where he studied architecture at the St-Lucas institute of Architecture and applied arts in Brussels. During his studies at the Polytechnic University of Milan, he specialised in interior design, restoration and urbanism. He obtained his master degree with honours.

Throughout his professional career, Jan gathered diverse experiences in countries such as Switzerland, Belgium, Italy, France and the Middle East. He gained a wide experience and building knowhow, which paved his way to the architectural vision he obtains and applies today.

Based in Zürich, Jan Kuba architecture & interior is an international practice setting a course which goes beyond conventional borders. We provide enhanced abilities and services in order to give the client an overall and exciting experience with a unique result.

We believe each person has a tailor-made personality and should live in a personal setting where he or she belongs and therefore owns it. We seek a design that fits the character and wish-list of each person. These ingredients are blended into a custom made design, with the purpose of finding that special sense of belonging.

Let us help you define your space.




* Jan Kuba GmbH
* email:
* address: Kreuzstrasse 2, 8008 zürich
* telephone: + 41 (0) 78 925 94 42

feel free to contact us with your questions, always welcome.

what i like

things that inspire me you can find here